Pages

Saturday, January 22, 2011

Saya Pegawai PDRM- Polis Diraja Malaysia

Assalamualaikum



Aku adalah salah seorang pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM). Percaya atau tak???...memang la tak percaya kan...badan macamayam daging leh jd polis...kecoh-kecohkan cite Kursus Tugas Am & Asas Trafik pada tarikh keramat 19/1/2011-20/1/2011 di Ibu Pejabat PDRM Kontijen Kuala Terengganu dan di beberapa balai yang terlibat melibat SUKSIS UMT Tahap 2 dan 3...dan semestinya aku SUKSIS Tahap 3....
[ pening kepala ayat aku]

Hari pertama mengikuti kursus neh...memang boring tahap dewa cipan kot....tersengguk-sengguk kepala terhantuk ngatuk... maklumlah ceramah teori....ceramah pe2 pum...confirm la kepala tersengguk-sengguk macam naik bas buruk pun ada...

Tetapi...alangkah tidak kusangka...rupa-rupanya....
( aceh-aceh..ayat takleh blah )....tengahari hingga ke petang kursus tu terbest giler lak....teruja dan terkinja-kinja lak bebudak neh...termasuklah aku...hi3...petang hari pertama tu kami di bawa melawat ke bahagian jenayah,mpv dan lokap....

Masa kat bahagian jenayah tu..kami didedahkan cara pihak PDRM menangani kes dadah serta mat bertempit...atau dikenali dengan mat rempit...kat sana kami diberi peluang untuk kenal paras rupa dan raut wajah dadah dan sewaktu dengannya....siap boleh pegang lagi dadah tu...bau macam taik lembu panas pum ada...siapa la yang sanggup makan benda tu...heran aku...
          .... nie aku pegang pil kuda .................. heroin, ganja, pil kuda............... 
    
alat untuk sedut dadah...kera'aktif dan inovativ
 
drug urine test [ kiri positive morfin ]

Lepas tu, kami turned kat bahagian MPV PDRM....kami diberi pendedahan tentang anggota MPV menjalankan tugas....korang tau tak MPV tu apa?...ak pum kurang jelas pe kebenda sebenarnya...tapi yang ak tau..mpv neh untuk pancuan 4 roda la...dorang guna mpv untuk meronda la...siap boleh try siren and cakap-cakap guna alat radar dalam kereta polis...best....tak pernah kereta ak ada benda kuih macam tu...
 unit MPVPDRM


After that, kiteorang di bawa ke lokap tp bukan untuk ditahan tapi untuk melihat orang yang ditahan dan dipenjarakan...macam-macam orang ada dalam tu...majoriti penghuni penjara kat situ disebabkan najis dadah...tak pasai-pasai cari pasai...perempuan pum ada...ada budak perempuan umur 16thun la...tapi budak tu dimasukkan ke lokap sebab kes teranianya...kesian...kat  lokap tu la kiter berak, kencing, tido, dan lepak...busuk giler...jaga la diri korang jangan sampai masuk lokap...

tiba hari ke-dua lak, kiteorang di bahagikan kepada beberapa kumpulan.Masing-masing ke balai-balai daerah kuala terengganu. Kumpulan aku ditempatkan di Balai Batu Rakit, Kuala Terengganu...Kat balai tu kami diajar bagaimana untuk menerima dan menulis report serta mengetahui selok belok pengurusan balai. benda yang sangat aku teruja adalah masa sesi snap check iaitu roadblock... masa tu memang menguji tahap kesabaran kami...tak sampai 1jam pum kami duduk kat ats jalan and tahan kereta serta trella besar-besar tapi ujian amat la besar...masa time tu...4 saman kami keluarkan...siap ada orang kuang ajaq gumpal surat saman and lempar selepas disaman...dahsyat..hangen badanku rasa....1jam da 4 saman...kalau 1 hari..ntah berpuluh-puluh saman kot...

walau pape pun....terima kasih kat sume yang terlibat dan PDRM serta jurulatih kami...korang sume best


 Balai Polis Batu Rakit
 snap check/road block
Balai Polis Batu Rakit

BEST!!!
kiteroang rasa, dua hari untuk kursus tersebut...tidak cukup..tak puas kot..hi3...rasa nak lagi...next sem pum da tak boleh sebab da grad...tapi takpe...
pengalaman mengajar erti kesabran (gempak giler ayat aku)
thanks untuk semua...
All da best

4 comments:

  1. polis main2? haha! cam sonok jer jadi polis. terigt zaman kadet lak. heee

    ReplyDelete
  2. owh...penah jd kadet eh....xpe2...de pngalaman pakai uniform ala-ala polis...

    ReplyDelete